top of page
  • Volkan

OUTLIERS (ÇİZGİNİN DIŞINDAKİLER) ~ Malcolm Gladwell

Outliers: The Story of Success

© 2009, by Malcolm Gladwell

© Kapital Medya Hizmetleri A.Ş. - İstanbul, 2009.

Çeviri: Aytül Özer


Kitabın arka kapak yazısı, aslında kısa bir tanıtım yerine konabilir:


Bazı insanlar neden daha başarılı olur? Başarılı insanların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outliers'ta Malcolm Gladwell başarının gerçek hikâyesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduklarını anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihlerine. Başarının hikâyesi başta göründüğünden daha karmaşık ve daha ilgi çekici. Outlier, Beatles ve Bill Gates'in ortak yanlarının ne olduğunu, Asyalıların matematiksel olağanüstü başarısının sırrını, star sporcuların bilinmeyen avantajlarını, tüm New Yorklu avukatların özgeçmişlerinin neden aynı olduğunu ve dünyanın en zeki adamının neden adını bile duymadığnızı açıklıyor. Bunların hepsi de nesiller, aile, kültür ve sınıf açılarından açıklanıyor.

Daha iyi bir özet olamazdı.

Ve doğru; kitap bunları açıklıyor. Ama verdiği cevaplar sizi biraz hayal kırıklığına uğratabilir. Hayatın sırrını bulmayı beklemiyordum elbette, ama en azından daha az kaderci bir cevap daha mutlu edebilirdi.



Sf. 50

Hokey oyuncuları, Beatles, Bill Joy ve Bill Gates hikâyelerini bir araya getirirsek, sanırım başarıya giden yolun daha eksiksiz bir resmine ulaşıyoruz. Joy, Gates ve Beatles, hepsi de yadsınamayacak kadar yetenekliydi. Lennon ve McCartney bir kuşakta ancak bir kez karşılaşılan bir müzik dehasına sahipti ve unutmayalım ki Bill Joy'un profesörlerini hayranlık içinde bırakan karmaşık bir algoritmayı alelacele yaratacak kadar kıvrak bir zekâsı vardı. Bu kadarı apaçık ortada. Ancak onların hikâyelerini gerçekten farklı kılan olağanüstü yetenekleri değil, karşılaştıkları olağanüstü fırsatlar.

Bunların ne olduğunu da kitabı okumak isteyenlere bırakıyorum. Fazlasını yazarsak spoiler veriyor olmamız bir yana, kitabın da hemen hemen hepsini yazmış olacağız :/


Ama en azından cevabın "zeki olmak" olmadığını söyleyebiliriz.


Sf: 76

"Zekâ ve başarının mükemmel bir karşılıklı ilişkiye sahip olmaktan uzak olduğunu gördük."

Kitap bunun dışında, 'yetişkinlerle ve diğer otorite konumunda bulunan kişilerle daha kolay etkileşime girme', 'on bin saat kuralı', içinde büyüdüğümüz toplumun geçmişinden gelen eğilim, varsayım ve refleksler' gibi konuların da gelecekteki başarımıza nasıl etki ettiğine örneklerle değiniyor.


Yorum ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

Volkan

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page